fbpx

8 askelta onnistumiseen

kaikki-jarjestyy-hyva-itsetunto

Askeleet onnistumiseen

Olkoon oma tavoitteesi mikä tahansa, niin todennäköisesti haluat onnistua.

Todennäköisesti haluat saavuttaa tuon tavoitteesi, onhan kyseessä sinulle tärkeä asia. Mitä tärkeämpi asia, sitä innostuneempi ja motivoituneempi olet tekemään tarvittavia toimenpiteitä onnistuaksesi.

Miksi kuitenkin välillä on niin vaikeaa tehdä asioita, jotka vievät kohti onnistumista?

Jokaisen elämässä on hetkiä, jolloin tuntuu siltä, ettei mikään onnistu.

Voit kohdata suruja ja murheita, haasteita tai ongelmia, joiden parissa painiskellessa kaikki voimasi hupenevat. Ei siis ihme, että onnistuminen voi olla vain kaukainen haave.

Otat yhden askeleen eteen ja samalla 5 askelta taakse. Tuossa hetkessä saatat miettiä kaikkien tekemiesi ponnistelujen järkevyyttä. Tuossa hetkessä on niin helppo luovuttaa ja antaa periksi.

Saatat kohdata myös hetkiä, jolloin omat tavoitteesi ja unelmasi voivat tuntua jopa itsekkäiltä. Saatat jopa välttää niiden ajattelemista, ettet loukkaisi ketään. Tai saatat olla yksinkertaisesti tilanteessa, jossa et edes jaksa tai osaa unelmoida mistään paremmasta.

On kuitenkin asioita, joita voit tehdä päästäksesi eteenpäin, päästäksesi liikkeelle tuosta sinua jopa lamauttavasta tilanteesta.

On asioita, joihin kiinnittämällä huomiota voit nousta tuosta olotilasta ja päästä eteenpäin.

1. Arvosta itseäsi ja elämääsi

Arvosta niitä asioita, joita sinulla on elämässäsi.

Arvosta niitä asioita, jotka ovat hyvin. Asioita, jotka ovat hyvin elämässäsi juuri tällä hetkellä.

Hyvin usein meillä ihmisillä on tapana pitää asioita itsestään selvyyksinä. Elämme elämäämme päivästä toiseen kuin autopilotilla ajattelematta enempää miksi tai miten teemme asioita.

Saatamme velloa menneisyydessä tapahtuneissa asioissa ja toisaalta käytämme aikaa myös maalailemalla uhkakuvia tulevaisuuteen. Moni ajautuu myös elämään sitku-elämää.
”Teen sen, sitten kun …

… olen eläkkeellä? … saan rahaa? … jaksan paremmin? … vanhat vaatteet mahtuvat päälleni? …nukun paremmin? … olen laihempi?” … olen vahvempi? …uskallan? Tätä listaa voi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Mitä jos keskittyisit nykyhetkeen?

Arvosta elämääsi juuri nyt ja kokemiasi asioita, mutta älä haikaile menneeseen. Mennyt on mennyttä, etkä saa sitä takaisin, vaikka seisoisit päälläsi.

Älä myöskään käytä kallisarvoista aikaasi sitku-elämään. Sen sijaan tee nykyhetkessä niitä asioita, jotka vievät sinua kohti unelmiasi ja tavoitteitasi.

Opi näkemään kaikki pienetkin asiat elämässäsi, jotka ovat hyvin.

Tuo asia voi olla vaikka linnunlaulu, jonka kuulet. Tai pakkasen nostama puna poskillesi. Tai tuo asia voi olla vaikka ohikulkevan ihmisen hymy tai kumppanin kosketus. Se voi olla lukemasi kirja, josta tulit hyvälle tuulelle tai se, ettet enää hengästynyt niin paljoa noustessasi rappusia.

Älä yritä parantaa koko maailmaa kerralla. Älä yritä muuttaa kaikkia haluamiasi asioita kerralla.

Mieti mikä on tärkein asia juuri nyt, juuri tänään.

Mieti mikä on tärkein asia, jonka voit laittaa kuntoon.

Lähde liikkeelle tuosta asiasta. Sen jälkeen ota seuraava ja vasta sen jälkeen seuraava.

Etene pienin askelin. Maltti on valttia!

vapauta-sisainen-voimasi-verkkokurssi

2. Iloitse

Opi iloitsemaan aidosti ja näyttämään ilosi rohkeasti.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, ettet oikein uskalla näyttää iloasi tai onnistumistasi?

Olet varmaan kuullut sanonnan, ”Kell onni on, se onnen kätkeköön”? Ja valitettavasti useat meistä toimivat juuri näin. Ehkäpä jo lapsuudesta asti opitun tavan pohjalta.

Sait kehuja pomoltasi, haluat kuitenkin pitää ne omassa tiedossasi. Et halua nostaa itseäsi jalustalle, etkä halua loukata työkaveriasi. Tai sinulle tarjottiin mahdollisuutta uuteen työtehtävään. Pysyttelet hiljaa, et oikein usko itsekään. Et ainakaan uskalla sanoa sitä ääneen, ainakaan vielä.

Mitä jos pystyisit iloitsemaan aidosti onnistumisesta ja samalla myös muiden onnistumisesta?

Miltä tuntuisi, jos voisit olla aidosti iloinen työkaverin saamasta ylennyksestä, vaikka hait tuota paikkaa itsekin? Ajattele, että sinulle on luvassa jotakin vielä parempaa.

Miltä jos voisit olla aidosti iloinen ystäväsi onnistuneesta elämäntapamuutoksesta, vaikka itse kamppailet hyvinvointisi kanssa?

Kerro ystävällesi, että olet tekemässä oman elämäntapamuutoksesi ja olisit iloinen hänen tuestaan ja kannustuksestaan.

Miltä tuntuisi, jos voisit olla tyytyväinen itseesi, eikä sinun tarvitsisi enää vertailla itseäsi kehenkään toiseen?

Unohda vertaileminen kokonaan, sillä siitä ei seuraa mitään hyvää. Vertailemalla löydät vastapuolesta ainoastaan ne parhaimmat asiat ja itsestäsi taas ne huonoimmat.

Iloitse itsestäsi! Iloitse siitä, että olet olemassa!
Iloitse siitä, että olet ainutlaatuinen. Maailmassa ei ole ketään samanlaista. Ole ylpeä itsestäsi ja iloitse kaikista pienistäkin asioista, joita huomaat itsessäsi ja etenemisessäsi.

Iloitse kaikesta siitä mitä osaat! Iloitse niistä haasteista, jotka olet selättänyt ja jatkanut matkaasi entistä vahvempana.

Onnistumisen ei aina tarvitse olla jotain suurta ja maata mullistavaa.

Iloitse kaikista pienistäkin asioista päivässäsi!

Se, mihin keskityt, lisääntyy!

3. Kehu ja kannusta

Kehu itseäsi ja kehu muita.

Entä jos et osaa kehua itseäsi, saatika muita? Entä jos sinun on vaikea ottaa kehuja vastaan?

Saatat ajatella, ettei itseään kannata kehua. Että se olisi jotenkin huono asia.
Se on kaikkea muuta.

Se on itsensä kannustamista. Se on itsensä tsemppaamista ja sellaisen olotilan luomista, jossa pääset eteenpäin ja voit onnistua.

Saatat olla ainoa, joka sinua ylipäätään kannustaa. Itsesi kannustaminen voi olla ainoa asia, joka pitää sinut pinnalla ja mahdollistaa onnistumisesi.

Kannusta itseäsi ja kannusta muita.

Opettele kehumaan ja kannustamaan. Voit aloittaa sillä, että kehut itseäsi aina, kun saat jonkun asian tehdyksi. On se sitten vaikka imurointi, tiskaaminen, ruoanlaitto, työtehtävä, kävelylenkki, laskun maksaminen tai mikä tahansa muu asia.

Saattaa kuulostaa hassulta ja turhalta asialta, ainakin jos et ole tottunut kehumaan itseäsi. Kannattaa kuitenkin kokeilla, saatat yllättyä!

Opettele myös ottamaan kehut vastaan luonnollisena osana päivääsi. Älä vähättele saamaasi kehua, vaan ota se rinta rottingilla vastaan. Iloitse asiasta ja arvosta sitä. Opettele myös kehumaan muita.

Voit aloittaa kehumalla yhden eri ihmisen joka päivä. Pikkuhiljaa alat kuin huomaamattasi jakaa kehujasi useammin ja useammille.

onnistu-irti-vanhoista-malleista

4. Haasta pelkosi

Mikä estää sinua astumasta pois omalta mukavuusalueeltasi? Mitä pelkäät?

Mieti mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua. Ja samalla mieti mikä olisi parasta mitä voisi tapahtua.

Annatko omien pelkojesi estää sinua onnistumasta?

Annatko omien pelkojesi estää sinua saavuttamasta omaa unelmaasi?

Pelko on ainoastaan tunne. Se on tunnetila, joka on ohimenevä. Tuon tunnetilan voit muuttaa.

Jos vaikka kärsit esiintymispelosta ja ajaudut tilanteeseen, jossa joudut pitämään esitelmän satapäiselle ihmisjoukolle. Pelko voi nousta rintaasi, vaikka kyseessä olisi omat työkaverisi. Suhtaudut esiintymiseen pelolla ja joka kerta tuossa tilanteessa tai tuota tilannetta ajatellessasi tunnet pelon tuomat tuntemukset kehossasi.

Mistä tuo pelko voi johtua?

Saatat muistella lapsuutesi esitelmiä koulussa, jossa kaikki mitä sanoit tai teit, aiheutti naurunremakan muussa luokassa.

Vaikka luokkakaverisi eivät olisikaan nauraneet sinulle tai sanomillesi asioille, muistat tuon tilanteen kuin eilispäivän astuessasi esiintymislavalle nykyhetkessä.

Odotat kauhulla sanojesi takeltelua tai asian vierestä puhumista, naururemakasta puhumattakaan.

Mitä jos lähdet haastamaan oman pelkosi?

Mitä jos opettelet ajattelemaan asiaa toisenlaisen tunnetilan kautta?

Sinut on kutsuttu pitämään tuo esitelmä, joten osaat hommasi. Tiedät mistä puhut, eihän sinua olisi muutoin pyydetty puhumaan.

Mikä on pahinta mitä voisi sattua? Kone menee jumiin, äänesi häviää, ihmiset eivät kuuntele, vaan miettivät pukeutumistasi, ulkonäköäsi tai vaikkapa osaamistasi. Haittaako se?

Todennäköisesti paikalla on joku, joka vastaa tekniikasta ja auttaa sinua. Jokaiselle sattuu vastaavia, se ei kaada maailmaa. Koneet korjataan ja jatketaan.

Entä haittaako, jos joku miettii pukeutumistasi tai ulkonäköäsi? Ei todellakaan. Jos et ole ajatustenlukija, niin et voi tietää mitä ihmiset milloinkin ajattelevat. Älä siis turhaan vaivaa päätäsi asialla. Olet juuri sen näköinen kuin olet, ajattelee ihmiset mitä tahansa. Todennäköisesti he ajattelevat sillä hetkellä omia huolia ja murheitaan. 

Mikä on parasta mitä voisi sattua?

Kaikki sujuu loistavasti. Pidät parhaimman esitelmäsi ikinä ja kiitoksia sekä kehuja satelee. Sinut halutaan puhumaan myös seuraavaan tilaisuuteen. Iloitset onnistumisestasi ja arvostat saamaasi palautetta.

Uskalla haastaa pelkosi, sillä olet itse oman onnistumisesi suurin este.

vinkki-hyvaan-itsetuntoon-ajattele-positiivisesti

5. Unelmoi

Mitä asioita sinä haluaisit elämääsi juuri tällä hetkellä?

Minkälaisia haaveita ja unelmia sinulla on?

Toiset meistä haaveilevat enemmän ja toiset vähemmän. Toki on myös niitä ihmisiä, jotka eivät jostain syystä haaveile mistään. Voit olla, ettet osaa, et uskalla tai yksinkertaisesti et edes jaksa unelmoida.

Toivottavasti sinulla kuitenkin on unelmia. Toivottavasti haaveilet asioista, jotka tuntuvat vatsanpohjassa ja jotka nostavat hymyn huulillesi aina, kun mietit asiaa.

Ehkäpä haaveilet uudesta kodista, unelmiesi puolisosta tai yhteisestä kaupunkilomasta yhdessä ystäväsi tai kumppanisi kanssa.

Tai ehkä haaveilet lottovoitosta, ylennyksestä tai palkankorotuksesta, pienemmästä elopainosta, uudesta ammatista tai vaikkapa uudesta lemmikistä.

Meillä jokaisella on omat haaveemme ja unelmamme. Yhteistä kuitenkin näille haaveille ja unelmille on se, että ilman konkreettisia toimenpiteitä ne eivät toteudu.

Saatat nyt ajatella, että lottovoitto toteutuu ilman konkreettisia toimia. Noup, tarvitset siihenkin konkreettisen askeleen. Ilman lottokupongin täyttämistä ei mahdollinen voitto toteudu.

Unelmoi joka päivä asioista, jotka tuovat hyvän mielen ja hymyn huulillesi.

Muista, ettei unelman tarvitse olla aina jotakin suurta ja maata mullistavaa. Unelmat voivat olla myös varsin pieniä ja arkisia asioita.

Jos olosi on kireä ja kaipaat rennonpaa olotilaa, niin unelmoi tuo olotila mieleesi. Mieti seuraavaksi mikä asia juuri nyt veisi sinua lähemmäs tuota olotilaa?

Auttaisiko kylpy, sauna, hieronta, meditointi tai vaikka luonnossa kävely?

Älä jätä asiaa pelkästään ajattelun asteelle, vaan vie asia käytännön tasolle.

Muista myös kehua itseäsi. Arvosta tuota hetkeä, vaikka se olisi pikainen kävely takapihalla.

6. Hyödynnä rutiineja

Ovatko rutiinit mielestäsi tylsiä vai ovatko ne mahdollisuutesi onnistua?

Ota käyttöösi tuo jälkimmäinen ajatus, sillä rutiineiden avulla löydät itsellesi parhaimman tien onnistumiseesi.

Mitä rutiinit oikein ovat?

Rutiini on tapa tai tottumus, jolla teet asioita. Teet asioita, joita et oikeastaan edes mieti tekeväsi.

Esimerkiksi, kun ajat autolla, et mieti erikseen, että nyt painan jarrua tai nyt vaihdan vaihdetta, vaan teet sen automaattisesti. 

Rutiinit ovat onnistumisen kannalta tärkeässä roolissa, sillä ilman tiettyjen asioiden toistamista arjessasi, et onnistu.

Jos tavoittelet vaikka 10 kg:n painonpudotusta, et onnistu, jos tänään syöt enemmän kuin laki sallii ja huomenna panttaat kaikkea syömistäsi. Kolmantena päivänä päätät kokeilla uutta dieettiä ja neljäntenä päivänä otatkin käyttöösi kaalikeittokuurin. 

Poukkoilemalla sinne tänne, et onnistu. Tarvitset rutiineja, niitä tapoja, joita voit noudattaa joka päivä koko loppuikäsi.

Sellaiset tavat tai rutiinit, joita et voi noudattaa kuin hetken aikaa, eivät todennäköisesti vie sinua pysyviin muutoksiin. Heti, kun lopetat tällaisten tapojen tekemisen, palaat todennäköisesti alkuun.

Tarvitset toimintatapoja ja rutiineja, jotka auttavat sinua onnistumaan ja saavuttamaan tavoitteesi. Et tarvitse toimintatapoja ja rutiineja, jotka vievät sinua kauemmas tavoitteistasi.

Olet tullut tähän hetkeen tiettyjen rutiinien ja tapojen kautta. Nykyinen tilanteesi on valintojesi ja päätöstesi seurausta. Olet tehnyt päätöksiä ja valintoja tapojesi ja rutiiniesi kautta. Jos ne kaipaavat päivitystä, niin lähde tekemään tarvittavia muutoksia.

Jos tarvitset uusia tapoja ja rutiineja, jotka vievät sinua onnistumiseen, niin luo itsellesi uusia tapoja toimia vanhojen toimimattomien mallien tilalle.

Muista kuitenkin, että maltti on valttia! Muutos ei tapahdu yhdessä yössä.

uskalla-lahtea-liikkeelle-irti-pelosta

7. Innostu

Mieti mikä saa sinut innostumaan?

Innostu ja innosta itseäsi joka päivä.

Mieti mikä omassa tavoitteessasi ja unelmassasi on sellaista, joka saa sinut innostumaan.

Fiilistele asioita kehossasi ja näe mielessäsi itsesi onnistuneena ja tavoitteen saavuttaneena.

Jos tavoitteesi on pudottaa painoa vaikka -10 kg, niin miltä näytät tavoitteen saavuttaneena? Miltä kehossasi tuntuu? Mitä ajattelet itsestäsi? Minkälaista elämäsi on? Miten elämäsi on muuttunut? Mitä vaikutuksia muutoksella on jaksamiseesi tai terveyteesi? …

Jos unelmasi on vaikkapa uusi unelmatyö, niin miltä kehossasi tuntuu, kun istut ensimmäisenä päivänä työpisteesi ääreen? Miltä näytät? Minkälainen työpisteesi on? Mikä on parasta päivässäsi? Mikä on parasta työssäsi? Miten suhtaudut itseesi? Mitä vaikutuksia uudella työllä on elämässäsi? Entä jaksamisellesi?…

Opettele innostumaan pienistäkin arkisista asioista joka päivä.

irrota-esteista-onnistu

8. Rohkeus

Uskalla luottaa itseesi.

Ota rohkeasti askeleita kohti tavoitteitasi joka päivä.

Muista, että jokainen valintasi ja tekemäsi päätös, vaikka vain jääkaapilla, vie sinua johonkin suuntaan.

Tee enemmän niitä valintoja, jotka vievät sinua lähemmäs tavoitteitasi ja unelmiasi. Ja tee vähemmän niitä asioita, jotka vievät sinua niistä poispäin.

Päivä päivältä olet lähempänä onnistumistasi!

Luota itseesi ja onnistumiseesi!

Seuraavat vinkkisi odottavat sinua.