Musiikin voima on mahtava. Musiikin tiedetään esimerkiksi hoitavan muistia, lievittävän stressiä, piristävän tai rauhoittavan ja auttavan meitä keskittymään. Musiikin voima on siinä mielessä myös ihmeellinen, että musiikin avulla voidaan saada yhteys myös esimerkiksi dementiapotilaaseen, johon sanallisesti ei ole saatu yhteyttä vuosiin. Todellinen ihmelääke, eikö vain? Juuri eilen kerroin miehelleni, että minulle voi sitten siinä vaiheessa, jos näin käy, soittaa esimerkiksi “Näiden tähtien alla” -tangoa, koska se on jostain syystä jäänyt tanssilavakeikoilta sydämeeni soimaan. Syytä en tiedä, sillä en ole edes mikään tangofani, enemmänkin poppi- ja iskelmäihminen. Ehkäpä muistoissani sitten palaan mieheni käsivarsien syleilyyn, who knows:)

Kun musiikki soi, niin aivomme aktivoituvat ja mielihyvä valtaa.

Musiikki on värähtelyä, joka kulkee korviemme kautta aivoihimme.
Minkälaista musiikkia Sinä kuuntelet mieluiten?

Se mitä musiikkia kuuntelemme mieluiten, heijastelee persoonallisuuttamme, elämänhistoriaamme ja kulttuuriamme. Ennen kaikkea mielimusiikkimme heijastelee muistojamme. Muistot vievät meidät aikaan ja paikkoihin, joihin et välttämättä ilman tätä musiikin tuomaa muistoa pääsisi.

Mielimusiikilla on vaikutusta meihin kaikkiin. Musiikkityylilajilla ei sen sijaan ole väliä. On ihan sama, onko mielimusiikkisi klassista, tangoa tai vaikkapa poppia tai rockia, sillä oma lempimusiikki rentouttaa. Se lievittää kipua ja masennusta sekä laskee verenpainetta.

Oletko kuunnellut musiikkia, joka ärsyttää sinua? Tällöin musiikki todennäköisesti on oman musiikkimakusi ulkopuolella tai sinulle vierasta. Mikäli ärsyynnyt, jäävät tällöin musiikin tuomat hyvät vaikutukset saavuttamatta eli kannattaa vaihtaa kanavaa.

Musiikki vaikuttaa sydämen sykkeeseen, joten kappaleita vaihtamalla voit säädellä vireystasoasi. Rauhallinen musiikki nukuttaa ja taas nopeatempoinen päinvastoin kiihdyttää. Siksi esimerkiksi siivotessa voi taustalla tai kuulokkeista kuulua nopeatempoisemmat biisit. Tällöin imurointi ja pölyjen pyyhkiminen käyvät käden käänteessä, eikö vain?

Balladit taas voivat saada sinut purkamaan tunteitasi. Eli mikäli haluat purkaa tuntojasi ja itkeä vaikkapa surusi pois, niin balladit toimivat silloin myös siivotessa erinomaisesti. Joskus voi tosin käydä niin, että näkökykysi sumentuu kyynelten täyttäessä katsekentän, eikä siivoamisesta meinaa tulla mitään. Voit myös laulaa mukana täydestä sydämestä, jolloin pystyt purkamaan pahaa oloasi tai vaikkapa suruasi vieläkin paremmin.

Entä kärsitkö ajoittain korvamadoista?

Korvamato on usein ärsyttävä rallatus tai biisin kertosäe, joka jää pyörimään korvaasi, eikä suostu millään lähtemään pois. Itselläni on useinkin korvamatoja ja ne ovat juuri niitä ärsyttävimpiä kertosäkeitä, joita en haluaisi kuunnella. Hyvin usein käy niin, että korviin jää soimaan viimeisin biisi, jota olen autossa kuunnellut ja joka jää kesken. Ja menee jonkun aikaa ennen kuin se häviää. Yleensä saan sen pois lauleskelemalla jotain muuta kappaletta, jos muistan sanoja tai melodiaa, tuon korvamadon häiritessä. Asiaa auttaa, kun hyppään takaisin autoon ja etsin sen kanavan, josta tulee juuri sitä omaa lempimusiikkia.

Kun mieli on stressaantunut ja haluat tai tarvitset rauhoittumista, kannattaa valita rentoutusmusiikiksi esimerkiksi klassista musiikkia. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan klassinen musiikki vähentää myös koiran stressiä, joten klassista musiikkia kannattaisi näin meikäläisenkin perheessä, monen koiran taloudessa, kuunnella säännöllisesti.

Rentoutusmusiikissa käytetään usein luonnon ääniä johtuen juuri luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta. Musiikissa käytetään esimerkiksi linnunlaulua, metsän huminaa tai veden solinaa. Musiikin rauhoittavaa voimaa voi verrata myös meditointiin.

Mieti hetki linnunlaulua, metsän huminaa tai veden solinaa.
Saatko tunteesta kiinni ilman musiikkia?
Rentouduitko? Entä rauhoituitko?

Musiikki auttaa meitä myös olemaan läsnä ja keskittymään.
Läsnä oleminen ja keskittyminen korostuu myös esimerkiksi artistien keikoilla ja konserteissa.

Entä oletko oikeasti läsnä?

Livekonsertti tai keikka on aivan erilainen kokemus, kuin kuulokkeista tai radiosta tuleva musiikki. Musiikki on mielestäni parasta juuri näillä keikoilla – esimerkiksi tanssilavoilla, konserteissa, teattereissa, musikaaleissa – paikan päällä ja hyvin miksattuna. Ainoa negatiivinen asia on juuri tuo läsnä olemisen taito.

Yllättävän usealla meistä menee nimittäin aikaa videoiden ja valokuvien nappaamiseen sekä tapahtuman taltioimiseen. Se kaikki on pois siitä ainutlaatuisesta kokemuksesta, jota olisi tarjolla. Eikä tuo tapahtuma myöhemmin kuunneltuna kuulosta lainkaan samalta.

Vai onko ystäväsi hihkunut samasta innosta kuunnellessasi ja katsellessasi tallennettasi, kuin Sinä itse keikalla?? Luulen, että ei ole.

Joten – anna siis musiikin viedä – tanssi, keinu, heilu, pompi, laula, rentoudu, soita, juokse tai itke tai tee kaikkea näitä tai ihan jotain muuta, jos siltä tuntuu. Älä yritä hillitä itseäsi, vaan anna mennä ja anna musiikin voiman vaikuttaa.

Ihania hetkiä musiikin parissa Sinulle toivottaen
Virpi

Personal Trainer, Muutosvalmentaja, Kuntosalivalmentaja

www.lupaustenportaat.fi