fbpx
kuljetko-kuin-lastu-laineilla

Kuljetko kuin lastu lainehilla?

Tavoitteita kohti kulkeva ihminen etenee suunnitelmallisesti kohti onnistumista. Ilman tavoitteita kuljet vähän kuin lastu lainehilla.

Jos sinulla ei ole tavoitteita, niin olet vähän kuin tuulen armoilla. Aamulla et voi tietää mihin tuuli sinua tänään kuljettaa. Oma jaksaminen ja hyvinvointi ovat joka päivä eri tavalla puhaltavan tuulen armoilla. 

Oma jaksaminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat meille jokaiselle asioita, jotka vaikuttavat elämäämme joka päivä.

Kun elämme maailmanlaajuisesti tällä hetkellä tilanteessa, jossa epätietoisuus tulevasta on joka päivä ihmisten huulilla, voi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jäädä taka-alalle.

Kuluneella viikolla olen jutellut monen kanssa asiasta, jonka kanssa myös sinä saatat tuskailla tällä hetkellä.

Kotona neljän seinän sisällä, etätöissä, poissa harrastuksista ja poissa normaalista arjesta. Kaikki ovat asioita, jolloin on helppo syyttää olosuhteita ja heittää tilanne läskiksi.

Pikaruoka, rasvaiset herkut ja makeiset maistuvat herkullisemmilta kuin tavallisesti. Edellä mainitut oman aktiivisuuden ja liikkumisen puutteen lisäksi voivat aiheuttaa erilaisia vaivoja tällä hetkellä ja tulevaisuudessa.

Osa meistä syö näitä herkkuja myös tukahduttaakseen tilanteen tuomaa ahdistusta, pelkoa tai turhautuneisuutta. Sokeristen tai suolaisten herkkujen antama hetken ilo ja lohdutus tuntuu hyvältä. Mutta tuo tunne kestää vain hetken. 

Voin myös omalta osalta tunnustaa tämän.

Kauppareissulla omaan ostoskoriini sujahtivat kuin salakavalasti salmiakki- ja hedelmäkarkkipussit uutuusjäätelön kera. 

Karkkihyllyllä vakuuttelin itselleni ja paremmalle puoliskolleni niiden kestävän kotona syömättöminä kaapissa useita viikkoja. Toisin kävi. Ne kaikki hävisivät yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin.

Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni.

herkut-katoavat-yhtä-nopeasti-kuin-ovat-tulleet

Tavoitteita voi olla monenlaisia. Tavoitteena voi olla myös itsensä johtaminen.

Johtaminen on taitolaji ja sanotaan, että johtajaksi synnytään. Juurikin niin, nimittäin jokainen meistä on oman elämänsä toimitusjohtaja.

Johtaminen on taitolaji ja sitä voi olla myös itsensä johtaminen. Toimitusjohtajan tehtävänä on huolehtia siitä, että hommat sujuvat ja yritys voi hyvin, eikö vain? 

Omassa yrityksessäsi, Sinä Oy Ab:ssä, eri osastojen ja toimintojen virkaa hoitavat esimerkiksi kehosi erilaiset tehtävät, mieleen, tunteisiin ja arvoihin liittyvät tehtävät sekä erilaiset muut työhön liittyvät tehtävät. Kaikkia näitä olisi syytä johtaa hyvin. 

Minkälainen meininki sinun yrityksessäsi on tällä hetkellä?

Mistä itsensä johtaminen lähtee liikkeelle? 

Tärkeintä itsensä johtamiselle mielestäni on se, että sinulla on tavoite ja unelma, jota kohti haluat mennä. Jos kuljet päivästä toiseen ilman tavoitetta, kuljet vähän kuin lastu lainehilla. Olet täysin tuulen vietävissä. Et voi tietää mihin suuntaan tuuli sinut kuljettaa seuraavaksi.

Tiedätkö mihin suuntaan haluat kulkea?

Kun tiedät mihin haluat mennä ja mitä haluat tavoitella, olet jo hyvää vauhtia menossa niitä kohti.

Kuka sitten on tärkein yhteistyökumppanisi tällä matkallasi? Vastaus on helppo, oma kehosi. Oma kehosi kokonaisuudessaan, joten se on kumppanuus, josta kannattaa pitää huolta. Se on ainoa kumppani, joka kulkee rinnallasi päivästä toiseen, vaikka mikä olisi.

Kehosi kaikkine uskomattomine toimintoineen on todella fiksusti suunniteltu, joten sitä kannattaa kuunnella ja kunnioittaa. Kun kaikki toimii kuin rasvattuna, et välttämättä edes ajattele koko asiaa. Mutta kun joku osa-alue voi huonosti, rupeat ajattelemaan asiaa hieman eri kantilta.

Tuo muutos huonompaan voi tapahtua pikku hiljaa jopa huomaamattasi. Joskus muutos voi tapahtua yllättävänkin nopeasti.

Olen ollut tuossa tilanteessa.

Oma hyvinvointini oli jäänyt hektisen työelämän oravanpyörän rattaisiin, jonnekin kiireen ja stressin jalkoihin.

Söin mitä sattuu ja milloin sattuu. Iso karkkipussi hävisi hetkessä ja pahimmillaan joka päivä. Olin väsynyt ja nukuin huonosti. Virtaa ei riittänyt mihinkään ylimääräiseen.

Kaikki energia meni siihen, että ulospäin näytti siltä, että jaksan. Yritin suu irveessä pitää kunnostani huolta rääkkäämällä itseäni kuntosalilla, huonoin seurauksin. Saatat myös itse tietää kokemuksesta mihin se johti.

Olin todella väsynyt koko ajan. Se ei ollut hyvä merkki.

Oma hyvinvointini oli tilanteessa, jonka pitkittyminen ei olisi päättynyt hyvin. Sitä oli kestänyt jo aivan liian kauan.

Saatat olla samassa tilanteessa. 

Päätin tehdä asialle jotakin. Tajusin, että olen itse ainoa taho, joka voi auttaa minua. Minun tapauksessani se tarkoitti työelämän oravanpyörästä irtisanoutumista ja oman hyvinvointini asettamista sille kuuluvaan asemaan. En kehoita sinua ensimmäisenä irtisanoutumaan työstäsi, mutta kehoitan sinua kuuntelemaan itseäsi ja kehoasi.

mitä-muutos-vaatii

Mitä tavoitteita sinulla on? Miten muutos on mahdollista?

Muutokset eivät ole mahdollisia, jos jatkat samalla tavalla kuin tähän asti.

Kun otat oman elämäsi ohjakset omiin käsiisi, alat tutustumaan itseesi. Mielenkiintoista, eikä välttämättä niin helppoa, miltä se voi kuulostaa. 

Joudut käymään läpi asioita, jotka ovat pysyneet piilossa itseltäsikin. Taustalla ne ovat olleet vaikuttamassa päätöksiisi ja omiin valintoihisi vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Siellä ne olivat myös itselläni, vaikuttamassa asioihin ja samalla ohjanneet minut ajattelemaan myös itsestäni tietyllä tavalla. Ja kaikki tämä oli johtanut tilanteeseen, jossa olin sillä hetkellä. 

Menneisyydessä tapahtuneet asiat, haasteet ja ristiriidat olivat luoneet päähäni mielikuvan itsestäni. Kuvan suorittajasta, joka ei milloinkaan ollut riittävä tai riittävän hyvä. Nämä mielikuvat olivat muuttaneet minut kovaksi, ilottomaksi, stressaantuneeksi ja väsyneeksi. Olin jumissa ja menin yhä syvemmällä tuohon tilaan.

Jos haluat muutosta, niin on turha syytellä olosuhteita, tilanteita tai toisia ihmisiä. Voi kuulostaa rajulta, mutta on aivan turha etsiä syytä itsensä ulkopuolelta. Kaikki löytyy omista uskomuksistasi, asenteistasi ja ajatuksistasi. 

Jos tuntuu, ettei sinulla ole aikaa tai voimia omaan hyvinvointiin, kannattaa pysähtyä miettimään mihin aikasi kuluu.

Mihin käytät kallisarvoista aikaasi tällä hetkellä? Teetkö niitä asioita, joita oikeasti haluat?  

Kun tarvitset työkaluja ajanhallintaan, niin lue Kesytä kiire- verkkokurssista tästä. Verkkokurssilla saat työkaluja ajanhallintaan ja lupaan, että saat lisää aikaa päiviisi. Aika on kallisarvoista, sitä ei saa takaisin, vaikka tekisit mitä. 

Rakkaudella💚
Virpi

Ps. Tilaamalla Lupausten Portaiden uutiskirjeen, saat lahjaksi vinkkejä ja työkaluja omaan hyvinvointiisi. Uutiskirje on maksuton ja voit perua sen milloin tahansa. Lue lisää tästä linkistä.

Kommentoi