Oletko kahvikoukussa?

Tämä luonnon oma makeutusaine oli jo lähes kokonaan unohtunut meikäläiseltä.
Kunnes pari viikkoa sitten tilanne muuttui.

Olin jo pitkään miettinyt omaa kahvinjuontiani tai oikeastaan juomani kahvin määrää jokapäiväisessä elämässä.

Saatoin juoda viimeisen kupillisen vielä esimerkiksi iltakasilta tai ysiltä. Sehän tiesi sitä, ettei uni tulisi silmään vielä aikoihin, menisi valvoessa pitkälle puolen yön jälkeen. Vaikka tiesin tämän, ei se estänyt minua kahvittelemasta.

Päätin tarttua härkää sarvista ja irrottautua kahvista.

En lähtenyt vähentämään kahvin juontia vaan lähdin liikkeelle ota tai jätä- tyylillä eli lopettamalla kahvinjuonnin kokonaan.

Taustalla ajatuksissani olivat kaikki ne ihanan tuoksuiset teet, joita ystäväni juovat ja kertovat iloisina niiden vielä maistuvankin hyviltä. Olin eri mieltä.

Mielestäni kaikki teet tuoksuivat huomattavasti paremmilta, kuin miltä ne maistuivat.

Olen yrittänyt todistaa mieleni aatoksia vääriksi uskaltautumalla ostamaan jotakin teetä aina silloin tällöin.

Meiltä löytyy nimittäin vaikka minkälaisia kokeilukappaleita; tavallista ja vähemmän tavallista pussiteetä, vihreää teetä ja esimerkiksi lakritsiteetä. Ne kuitenkin vain ovat keittiön kaapissa, eikä kukaan niitä juo. Harmi sinänsä, eikö vain?

Olin jo kuitenkin mielessäni syrjäyttänyt kahvin teellä. Kuitenkin jotakin piti vielä tehdä, että saisin teen maistumaan sellaiselta, että kahvin syrjäyttäminen onnistuisi käytännössä.

Onneksi muistin kaapin pohjalla pienen raakasuklaatehtaani käyttöön ostetun hunajapurkin ja yhtenä kauniina aamuna aloitin teekokeiluni – korvasin aamukahvin vihreällä teellä.

Jo ensimmäisellä kerralla vihreä tee makeutettuna hunajalla vei kielen mennessään ja sama makuelämys on jatkunut päivästä toiseen.

En ole tuon aloitushetken jälkeen juonut kahvia lähes kolmeen viikkoon, mutta teetä sitäkin enemmän ja oikeastaan vain vihreää teetä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten enää joisi kahvia, jos sille päälle satun tai siltä tuntuu.

Olen myös näiden viikkojen aikana kuluttanut 400g tätä luonnon omaa herkullista makeutusainetta – kullankeltaista nektaria.

Luopuminen kahvista sujui yllättävänkin helposti, eikä vieroitusoireita ollut juurikaan.

Vaikka tässä on kyse ainoastaan kahvin korvaamisesta, on tämäkin vaatinut minua opettelemaan uuden tavan toimia.

Tai on oikeastaan väärin sanoa, että vaatinut. Paremmin ilmaistuna se voisi olla, että olen pystynyt tekemään muutoksen jokapäiväiseen tapaani toimia.

Vaikka on kyse pienestä muutoksesta, niin myös tässä muutoksessa on pitänyt muuttaa omia ajatuksia.

Ennen kaikkea on jälleen kerran todistettu, että uskomukset siitä, ettei vanhoja vuosikausia tekemiään rutiineja voisi muuttaa, on virheellinen. Niitä voi muuttaa ja se on aina yhtä voimaannuttavaa huomata.

Toki halusin myös selvittää hunajan terveellisyyttä ja eksyin kuin sattumalta Suomen Mehiläishoitajan Liitto SML ry:n sivuille. Sivuilta löytyikin varsin mielenkiintoista tietoa hunajasta.

Tiesitkö, että hunaja on sataprosenttinen luonnontuote, eikä kotimaista hunajaa käsitellä kemiallisesti lainkaan?

Entä tiesitkö sen, että hunaja on vähiten luontoa kuormittava makeutusaine?

Hunaja sopii erinomaisesti myös moniin ruokiin ja leivonnaisiin. Maun lisäksi hunaja parantaa myös leivonnaisten säilyvyyttä.

Kokeile seuraavaa reseptiä, jonka löysin liiton sivuilta – kaurapuuroa banaaneilla.

Mittaa 1 l vettä tai maitoa kattilaan ja kiehauta.
Lisää kiehuvaan nesteeseen 4 dl kaurahiutaleita ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
Hienonna sillä välin 4 kypsää banaania ja sekoita joukkoon 4 – 6 rkl kotimaista hunajaa.
Mausta valmis puuro 1 tl suolalla.
Lisää banaani-hunajaseos valmiiseen puuroon ja tarjoa heti kanelin kera.
NAM!

Muistan kun lapseni söin hunajaa lusikalla suoraan purkista. Ilmankos, sillä hunaja sisältää pääosin sokeria.
Nyt en onneksi sortunut ihan tuohon.

Kannattaa muistaa, että hunaja aistitaan tavallista sokeria n. 1,3 kertaa makeampana, mutta siinä on n. 20 % vähemmän kaloreja.

Hunajalla on oma paikkansa tasapainoisessa ja terveellisessä ruokavaliossa valkoisen sokerin korvaajana.

Erityisen merkittävää on mehiläispölytyksen merkitys koko ekosysteemille. Kun mehiläiset keräävät mettä hunajan valmistukseen, niin ne tekevät samalla ekosysteemille valtavan tärkeää pölytystyötä.

Joten pörrätkää runsain joukoin ja pölytelkää!

Hunajaisin terveisin💚
Virpi