fbpx

Näin pääsin irti kahvikoukusta

Oletko kahvikoukussa? Haluatko päästä irti kahvista ja sen koukuttavasta voimasta?

Olin jo pitkään miettinyt omaa kahvinjuontiani tai oikeastaan juomani kahvin määrää jokapäiväisessä elämässä.

Saatoin juoda viimeisen kupillisen vielä esimerkiksi iltakasilta tai ysiltä. Sehän tiesi sitä, ettei uni tulisi silmään vielä aikoihin, menisi valvoessa pitkälle puolen yön jälkeen. Vaikka tiesin tämän, ei se estänyt minua kahvittelemasta.

Päätin tarttua härkää sarvista ja irrottautua kahvista.

En lähtenyt vähentämään kahvin juontia vaan lähdin liikkeelle ota tai jätä- tyylillä eli lopettamalla kahvinjuonnin kokonaan.

Taustalla ajatuksissani olivat kaikki ne ihanan tuoksuiset teet, joita ystäväni juovat. Toisaalta taustalla oli ystävieni iloiset kommentit siitä, että ne vielä maistuvankin hyviltä. Olin eri mieltä.

Mielestäni kaikki teet tuoksuivat huomattavasti paremmilta, kuin miltä ne maistuivat.

Olen yrittänyt todistaa mieleni aatoksia vääriksi uskaltautumalla ostamaan jotakin teetä aina silloin tällöin.

Meiltä löytyy nimittäin vaikka minkälaisia kokeilukappaleita; tavallista ja vähemmän tavallista pussiteetä, vihreää teetä ja esimerkiksi lakritsiteetä. Ne kuitenkin vain ovat keittiön kaapissa, eikä kukaan niitä juo. Harmi sinänsä.

Olin jo kuitenkin mielessäni syrjäyttänyt kahvin teellä. Kuitenkin jotakin piti vielä tehdä, että saisin teen maistumaan sellaiselta, että kahvin syrjäyttäminen onnistuisi käytännössä.

Onneksi muistin kaapin pohjalla pienen raakasuklaatehtaani käyttöön ostetun hunajapurkin ja yhtenä kauniina aamuna aloitin teekokeiluni – korvasin aamukahvin vihreällä teellä.

valitse-vihrea-tee

Operaatio irti kahvista – liveksi

Jo ensimmäisellä kerralla vihreä tee makeutettuna hunajalla vei kielen mennessään ja sama makuelämys jatkui päivästä toiseen.

En juonut tuon aloitushetken jälkeen kahvia lähes kolmeen viikkoon, mutta teetä sitäkin enemmän ja oikeastaan vain vihreää teetä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten enää joisi kahvia, jos sille päälle satun tai siltä tuntuu. 

Kulutin näiden 3 viikon aikana 400g tätä luonnon omaa herkullista makeutusainetta – kullankeltaista nektaria.

Vieroitus kahvista sujui tuossa hetkessä yllättävänkin helposti, eikä vieroitusoireita ollut juurikaan. En kuitenkaan kokonaan jättänyt kahvia pois elämästäni. Nykyään kahvi ei kuitenkaan maistu enää niin hyvälle, kuin aikaisemmin.

Vaikka tässä on kyse ainoastaan kahvin korvaamisesta, on tämäkin vaatinut minua opettelemaan uuden tavan toimia.

Tai on oikeastaan väärin sanoa, että vaatinut. Paremmin ilmaistuna se voisi olla, että olen pystynyt tekemään muutoksen jokapäiväiseen tapaani toimia.

Vaikka on kyse pienestä muutoksesta, niin myös tässä muutoksessa on pitänyt muuttaa omia ajatuksia.

Ennen kaikkea on jälleen kerran todistettu, että uskomukset siitä, ettei vanhoja vuosikausia tekemiään rutiineja voisi muuttaa, on virheellinen. Niitä voi muuttaa ja se on aina yhtä voimaannuttavaa huomata.

luonnon-nektariini-hunaja

Tiesitkö sen, että hunaja on vähiten luontoa kuormittava makeutusaine?

Toki halusin myös selvittää hunajan terveellisyyttä ja eksyin kuin sattumalta Suomen Mehiläishoitajan Liitto SML ry:n sivuille. Sivuilta löytyikin varsin mielenkiintoista tietoa hunajasta.

Tiesitkö, että hunaja on sataprosenttinen luonnontuote, eikä kotimaista hunajaa käsitellä kemiallisesti lainkaan?

Muistan kun söin lapsuudessani hunajaa lusikalla suoraan purkista. Ilmankos, sillä karkkeja meillä ei syöty kuin harvoin ja hunaja sisältää pääosin sokeria. Nyt en onneksi sortunut lusikoimaan sitä samaan tahtiin, mutta makeanhimon iskiessä olisin voinut sen tehdä.  

Kannattaa muistaa, että hunaja aistitaan n. 1,3 kertaa makeampana, kuin tavallinen sokeri. Hunajassa on kuitenkin n. 20 % vähemmän kaloreja. Mutta kaloreita kuitenkin.

Hunajalla on oma paikkansa tasapainoisessa ja terveellisessä ruokavaliossa valkoisen sokerin korvaajana.

Nyt olen tilanteessa, jossa olen löytänyt sellaisen teen, joka ei kaipaa ei hunajaa, eikä muutakaan mausteita. Nämä teet maistuvat aivan uskomattoman hyviltä ja vaihtoehtoja löytyy joka makuun. Kyse on luomuyrtteihin ja -mausteisiin perustuva, ayurvedisiä teesekoituksia sisältävä YOGi-tee.

Varsinkin Sweet Chai on salmiakin ystävälle ja Choco suklaannälkään ihanteellisia vaihtoehtoja. Makuja on 40, joten jokainen löytää omat lempparinsa. 

Mikäli haluat työkaluja makeanhimoon, niin tutustu Makeanhimon taltuttamisen pikakurssiin tästä linkistä. 

Hunajaisin terveisin💚
Virpi

Ps. Mikäli et vielä ole Lupausten Portaiden uutiskirjeen tilaaja, niin liittymällä mukaan saat lahjan. Uutiskirje on maksuton ja voit perua sen milloin tahansa. Lue lisää tästä linkistä!

liittymislahja

1 ajatus aiheesta “Näin pääsin irti kahvikoukusta”

  1. Anne Pitkäpaasi

    Teemuki. Pussiteelajitelma. Kohta huomaat kaipaavasi haudutettua teetä.

Kommentoi