fbpx

7 vinkkiä parempaan itsetuntoon

Minkälainen on hyvä itsetunto?

Se ei ole itsevarmuutta esiintymistilanteessa tai ulkoisesti elämässä menestymistä, vaan jotakin ihan muuta.

Itsetunto on sisäinen asia. Itsetuntoa ei anneta ulkopuoleltasi, vaan se on sisälläsi.

Suhtaudut itseesi lempeästi ja hyväksyvästi. Pystyt tunnustamaan omia virheitäsi ja vääriä valintojasi. Tunnet itsesi ja tunnistat myös heikkoutesi. Et pelkää ottaa vastaan haasteita, sillä siedät myös epävarmuutta ja pettymyksiä. Luotat itseesi.

Näet itsesi arvokkaana ihmisenä ja löydät itsestäsi sekä ympäriltäsi hyviä puolia. Sisäinen puheesi itsellesi on myönteinen ja kannustava.

Tiedät, että olet täydellinen juuri tuollaisena kuin olet.

Voit olla oma itsesi, eikä sinun tarvitse esittää kenellekään mitään muuta.

Olet tyytyväinen elämääsi.

Entä jos tilanteesi on jotakin muuta?

Mitä jos suhtautuminen itseesi on kaikkea muuta?

Mitä jos elämäsi on täynnä epävarmuutta ja pettymyksiä ja olet menettänyt luottamuksen itseesi? Mitä jos tunnet itsesi epäonnistuneeksi ja arvottomaksi, etkä näe itsessäsi mitään hyvää? Päässäsi pyörii pelkästään negatiivisia ajatuksia itsestäsi ja elämästäsi.

Minulla on sinulle sekä hyviä, että huonoja uutisia. Huono uutinen on se, että voit pysyä tuossa tunnetilassa edelleen.

Hyvä uutinen on se, että voit lähteä tekemään muutoksia tuohon tunnetilaasi.

Vinkki 1 / Ajattele positiivisesti

Etsi itsestäsi ja elämästäsi positiivisia asioita. Mieti kaikkia hyviä puoliasi, niitä asioita, joista olet kiitollinen elämässäsi juuri nyt sekä sitä mitä itsessäsi ja elämässäsi arvostat.

Olet varmaan kuullut sanonnan, että jokaisella pilvellä on kultareunus. Se tarkoittaa sitä, että vaikka päälläsi oleva pilvi olisi kuinka tumma, niin siitäkin löytyy tuo kultareunus.

Aina löytyy jokin positiivinen asia, vaikka pienikin, jos on valmis sen näkemään. Jos näet pelkkää tummuutta, et voi huomata tuota pientä kirkasta reunusta, joka odottaa huomiotasi, jotta se voisi laajeta.

Vinkki 2 / Kehu itseäsi

Puhu itsellesi kauniisti ja kannustavasti. Jos oma sisäinen puheesi on lähinnä itsesi kritisoimista, uskot siihen itsekin.

Kun käännät oman sisäisen puheesi kannustavaksi ja hyväksyväksi, alat pikkuhiljaa uskoa siihen ja tilanne voi muuttua. Näet itsesi aivan uudessa valossa.

Jos sisäinen puheesi on jatkuvaa itsesi kritisoimista esimerkiksi ulkonäöstä, painosta, valinnoista, sanomisista tai vaikkapa teoista, niin mieti puhuisitko parhaalle ystävällesi tai kumppanillesi tuolla tavalla. Jos puhuisit, niin todennäköisesti hän ei olisi ystäväsi tai kumppanisi kovin kauaa.

Voit rakentaa parempaa itsetuntoa kukistamalla sisäisen kriitikkosi.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vinkki 3 / Tuo vahvuutesi valoon

Meillä jokaisella on vahvuuksia, jotka jossakin hetkessä elämän tiimellyksessä saattavat unohtua. Ne ovat kuitenkin siellä jossakin, joten tuo ne valoon.

Mieti mitkä ovat omat vahvuutesi ja keskity niihin.

Jos näet itsessäsi pelkkiä heikkouksia, et pysty näkemään omia vahvuuksiasi. Elämäsi alkaa pyöriä omien heikkouksiesi ympärillä. Se, mihin keskityt, lisääntyy.

​​Vinkki 4 / Keskity omiin onnistumisiin

Iloitse kaikista onnistumisistasi, vaikka ne olisivat kuinka pieniä.

Jos sinusta tuntuu, ettet onnistu juuri missään, niin en usko sinua. Aivan varmasti on asioita, joissa olet onnistunut, ehkä et vain ole ajatellut asiaa. Saattaa olla, että olet keskittynyt ajattelemaan epäonnistumisiasi. Se, mihin keskityt, lisääntyy.

Vinkki 5 / Hyväksy itsesi

Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Näe itsesi hyvänä ja arvokkaana ihmisenä.

Unohda ulkopuoleltasi tulevat vaatimukset, miltä sinun pitäisi näyttää tai mitä sinun pitäisi tehdä ollaksesi arvostettu, peukutettu tai hyväksytty.

Sinun ei tarvitse miellyttää ketään tullaksesi hyväksytyksi. Olet täydellinen juuri sellaisena, kuin olet.

Jos itsesi hyväksyminen tuntuu vaikealta, niin mieti asiaa vaikkapa seuraavasta näkökulmasta. Maapallolla elää aikamoinen joukko ihmisiä. Kuitenkin tästä valtavasta ihmisjoukosta ei löydy kuin yksi ainoa ihminen, joka on täsmälleen samanlainen kuin sinä. Se olet sinä itse. Olet siis aivan ainutlaatuinen ihminen, joten arvosta itseäsi.

Vinkki 6 / Hakeudu ihmisten seuraan, jotka kannustavat sinua 

Mikään ei ole sen masentavampaa, kuin sellaiset ihmiset ympärillä, jotka tekevät kaikkensa saadakseen sinut luopumaan tavoitteistasi tai unelmistasi. Tai tuntemaan itsesi epäonnistuneeksi tai osaamattomaksi. Valitettavasti maailmasta löytyy ihmisiä, jotka tarkoituksellisesti pyrkivät kampittamaan sinua matkallasi tai heittelevät negatiivisia kommentteja somessa tai selän takana.

Pyri hakeutumaan sellaisten ihmisten seuraan, jotka kannustavat sinua aidosti. Sellaisten ihmisten seuraan, jotka ovat oikeasti iloisia menestymisestäsi tai onnistumisestasi.

On tärkeää, että saat tukea muilta ihmisiltä. Toiset ihmiset eivät kuitenkaan pysty antamaan sinulle itsetuntoa, mutta heidän tukensa, hyväksyntänsä ja rakkautensa voi auttaa vahvistamaan ja lujittamaan itsevarmuuttasi. 

Vinkki 7 / Jätä somettelu vähemmälle

Somen selaaminen on hyvä tapa saada itsesi lannistumaan ja miettimään miten huonosti sinulla meneekään. Ja silti monet käyttävät aikaansa tunti tolkulla joka päivä siihen.

Postaukset pursuavat toinen toistaan upeampia fiilistelykuvia, viimeisen päälle sisustetuista unelmakodeista, upeista ruoka-annoksista tai jälkiruoista, lasillisesta paljussa tai terassilta kavereiden kanssa, luxusmatkoista aurinkorannikolle tai vaikka huikeista painonpudotustuloksista.

Missä ovat ne oikean elämän kuvat ja tarinat?

Missä ovat sotkuiset tiskivuoret, villakoirat lattialla, likaiset ikkunat, kahvipaussi kotikeittiössä tai vaikka riita lasten, puolison tai pomon kanssa? Entä miksi painonpudotuksesta pitää hehkuttaa somessa? Miksei kukaan hehkuta painonlisäyksestään tai sitä miksi housunnapit eivät mahdu enää kiinni?

Jos kotisi on kuin hävityksen kauhu, eikä energiaa riitä siivoukseen ja katsot kavereiden postauksia ihanista siisteistä kodeista, ei se ainakaan nosta tunnelmaa, päinvastoin. Mitä jos painiskelet ylipainon kanssa ja kaveri postaa kuvia huikeasta painonpudotuksestaan. Se ei välttämättä auta sinua, päinvastoin. Ei auta, ellet pysty aidon oikeasti olemaan iloinen hänen onnistumisestaan. Saatat lannistua entisestään.

Entä tuntemattomien ihmisten arvostelu? Mikä ajaa ihmisen kommentoimaan toisen ihmisen ulkonäköä, osaamista, kotia tai mitä tahansa muuta henkilökohtaista asiaa. Kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta loukata toista ihmistä. Ja vaikka kuinka sanoisit, ettei kommentti haittaa, jää se kuitenkin johonkin syvälle vaikuttamaan sinuun. Pidä omista rajoistasi huolta.

Jos haluat kasvattaa luottamusta itseesi, niin käytä someaika hyödyllisemmin. Lue vaikka kirjaa, opiskele, tanssi tai käy kävelylenkillä, neulo villapaitaa tai tee ristikoita tai mitä tahansa muuta. Todennäköisesti et lannistu, vaikka naapurin Pirkko neuloisi villasukat nopeammin kuin sinä. Tai Matti täyttäisi ristikon hetkessä, kun sinä olet vielä lähtökuopissa.

Muista, ettei itsetunto näy aina ulospäin.

Ujolla ja syrjäänvetäytyvällä ihmisellä voi olla hyvä itsetunto.

Toisaalta taas joukon äänekkäin ja näkyvin draamaqueen voi kärsiä huonosta itsetunnosta. Äänekkyys ja ainaiset draamat on tarkoitettu näyttämään todellisuus toisenlaiselta.

Itsetuntosi voi joutua koetukselle elämän eri tilanteissa. Jos elämässäsi on vaikeaa, voi itsetuntosi laskea. Esimerkiksi vaikeudet ihmissuhteissa tai vaikkapa vakava sairastuminen voivat vaikuttaa itsetuntoosi negatiivisesti. Tällöin on tärkeää muistaa niitä myönteisiä ja positiivisia ajatuksia itsestäsi ja ainutlaatuisuudestasi.

Hyvä itsetunto on itsensä ja muiden arvostamista

Hyvä itsetunto helpottaa elämää monin tavoin. Kun luotat itseesi ja hyväksyt itsesi, ei sinulla ole tarvetta kilpailla ja vertailla itseään muihin. Vertaileminen ei kannata. Löydät ainoastaan toisesta osapuolesta ne parhaimmat asiat ja itsestäsi ne huonoimmat.

Hyvä itsetunto auttaa sinua pääsemään helpommin epäonnistumisten ja pettymysten yli.

Osaat iloita aidosti omasta ja kaverin ulkoisesta menestyksestä ja onnistumisesta. Vaikka sinulla on hyvä itsetunto, ei se tarkoita sitä, ettet kokisi pettymyksiä tai esimerkiksi pelkoa. Osaat kuitenkin ottaa nämä tunteet yhtenä osana omaa elämääsi ja mahdollisuuksina oppia jotakin uutta itsestäsi.

Maailma ei kaadu pettymyksiin.

Kaikki järjestyy.

Haluatko käyttöösi 8 askelta onnistumiseen?

Lue lisää tästä linkistä.

Hyvinvointisi on minulle sydämenasia!

Rakkaudella
Virpi